Ștefan Câlția

Ștefan Câlția se naste la Brasov la 15 mai 1942, al doilea copil din cei sase ai lui Aurel si ai Paraschivei, nascuta Stinghe. Curand, familia se muta la Fagaras. Isi petrece o mare parte a copilariei la Sona, satul bunicilor, situat pe malul Oltului, langa Fagaras, spatiu geografic si afectiv ce va fi prezent in diverse moduri și in arta sa.

Din 1972 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Începând cu 1993 a fost profesor la Universitatea Națională de Arte – Bucuresti, departamentul Pictură. Făcând parte din noul corp profesoral format după 1990[1], el a fost coleg cu Gheorghe Anghel, Florin Ciubotaru, Sorin Ilfoveanu și alții.

Ștefan Câlția și-a expus operele în numeroase expoziții în Norvegia, Elveția, Țările de Jos, Danemarca și, bineînțeles, în România. Picturile sale au fost achiziționate de către, printre altele, Muzeul de Artă Contemporană[2] și Det Norske Teatret din Oslo, Norvegia, Muzeul de artă fantastică de la Gruyère, Elveția, precum și de către Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Timișoara.

Se incadreaza in genul picturii realismului fantastic(realism magic), fiind probabil cel mai important reprezentan al acestui gen. Teme principale: insula, zborul(mai exact plutirea, facand legatura dintre gand, ce inseamna a merge prin si pe deasupra lucrurilor si materia tangibila).

Se considera pictor al cerului. Acopera tema compozitii cu figuri umane(vezi ciclul teatrului ambulant). Povestea este importanta, se reflecta in compozitii concepute clasic tipic compozitiilor de arta plastica fara elemente decorative.

Abordeaza doua moduri: personajul uman mic, intr-un mediu amplu sau personajul uman in relatie armonica cu mediul ducand prin elemente simbolice povara propriei vieti. Cromatica tipica de pictor aduce imaginea unor game ample cuprinzand tot spectrul cercului cromatic.

Opteaza clar in toate lucrarile din toata evolutia sa, atat pentru contrastul inchis/deschis cat si pentru contrastul cald/rece simultan in fiecare lucrare. Maestru al subordonarii compozitionale releva centrii de interes cu usurinta si determinare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.