4–5 iunie 2025
Galeria Artep, Iași + 2 sesiuni online
Participarea este gratuită, însă este necesară înscrierea. Prezența este obligatorie – fizic pentru cei 15 participanți în Iași în ambele zile, precum și pentru mentoratul online în cadrul celor 2 sesiuni (1,5h fiecare).
Vă invităm să luați parte la un program de două zile care se derulează la Iași, alături de curatoarea Sara Morais dos Santos Bruss, axat pe perspective curatoriale și practici artistice în raport cu inteligența artificială. Programul se va desfășura în limba engleză.
Sara Morais dos Santos Bruss este cercetătoare în domeniul culturii și al mass-mediei, curatoare de practici științifice, digitale și media la Haus der Kulturen der Welt din Berlin. Activitatea sa se situează la intersecția dintre arta feministă și anticolonială, practicile politice, tehnologiile digitale și narațiunile despre subiectivitate (umană și non-umană). Este, de asemenea, membră a colectivului editorial kritisch-lesen.de.
Program la Galeria Artep, Iași, 4–5 iunie 2025:
Pe 4 iunie, Sara va susține o prelegere despre propria sa experiență curatorială în lucrul cu artiști și lucrări ce implică IA. Pornind de la proiecte precum „AI: Ancestral Immediacies”, va discuta despre modul în care practicile artistice pot funcționa ca o formă de teorie a mediilor în era tehnologiilor inteligente. Prelegerea va explora cum IA provoacă înțelegerile tradiționale ale creativității, auctorialității și cum curatoriatul în relație cu IA necesită noi cadre de gândire și colaborare.
Pe 5 iunie, programul continuă cu un masterclass susținut de Sara Morais dos Santos Bruss, conceput pentru a explora dimensiunile materiale, epistemice și conceptuale ale lucrului cu AI. Participanții vor lua parte la reflecții individuale și de grup, pornind de la propriile experiențe sau interacțiuni imaginate cu AI.
Structură masterclass – 5 iunie:
🔸 30–45 min: Introducere
🔸 1h30: „Povești cu AI” în două părți:
Dialog
Caracteristici ideale ale colaborării om–AI (lucru în grupuri mici)
🔸 Discuție de grup
🔸 Pauză
🔸 1h: Input despre arta generată de AI
Ce este de fapt un „set de date”?
Cum „știe” AI ceea ce știe?
AI și creativitatea:
„Trebuie să dezbatem modele de inteligibilitate ale Big Data înainte ca acestea să se cristalizeze în noi forme de ortodoxie.”
Participanții sunt rugați să aducă o scurtă poveste despre o colaborare trecută sau imaginară cu AI. Aceasta poate fi în format scris, vizual sau povestită din memorie.
Sesiuni online (iunie–iulie 2025):
Cei 15 participanți prezenți fizic în Iași vor beneficia de două sesiuni de mentorat curatorial online între iunie și iulie 2025, cu unul dintre următorii curatori:Ami Barak, Suzana Dan, Cătălin Gheorghe, Daniel Neugebauer (ENG) sau Olivia Nițiș. Sesiunile de mentorat cu curatorii români pot avea loc și în limba română. Fiecare sesiune durează 1,5 ore și va fi programată individual cu mentorul.
Participarea este gratuită, însă persoanele înscrise trebuie să se angajeze să:
participe la ambele sesiuni fizice (4-5 iunie) la Galeria Artep cu Sara Morais dos Santos Bruss;
participe la două sesiuni de mentorat online în timpul verii.
Organizator: Asociația Galeria Artep
Partener principal: Haus der Kulturen der Welt
Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă, PROPAGARTA, Empower Artists, Modernism, PIN Magazine, Destination Iași
Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care pot fi utilizate lucrările. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.