Fotograful Nicu Ilfoveanu revine la Iași cu o nouă expoziție de fotografie intitulată „Après la lettre”, care se deschide miercuri, 21 mai, de la ora 18:00, la Galeria Artep, în prezența artistului și a curatoarei Ioana Mandeal.
Asociația Galeria Artep dezvoltă acest demers în contextul proiectului „IMATERIAL sau despre materia lumilor fotografiate”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Expoziția ce poate fi vizitată la Iași în perioada 21 mai – 3 iulie 2025 reprezintă a doua etapă a proiectului, și lărgește câmpul de interes al cercetării artistice către posibilitățile conceptuale și tehnice ale fotografiei în lucrul cu arhiva și al experimentelor de tipo-fotografie. În acest sens, Nicu Ilfoveanu a derulat o cercetare vizuală asupra cărților rare vechi din Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” de la Iași, unde artistul continuă lucrul la „muzeul său imaginar”. Fragmente din volume ilustrate vechi, conturul cernelii tipografice, patina hârtiei, amprenta scamelor, umbra literelor, granulația prafului formează, astfel, o nouă poetică a ruinei. Izolate, reîncadrate, monumentalizate, imaginile se citesc la jumătate de drum între spațial și bidimensional, obiect și desen, urmă și materie.
„În tipografia tradițională, de epocă, relația dintre imagine și cuvânt urmează un registru temporal bine definit al producției. Prima fază – avant la lettre – desemnează momentul imprimării imaginii pe hârtie, înainte ca sensul să fie ancorat prin cuvânt. A doua fază – avec la lettre – marchează coexistența dintre vizual și textual, etapa în care inscripția se alătură ilustrației. Dar ce se întâmplă après la lettre – atunci când imaginile sunt extrase din timpul lor originar și reactivate în prezent, într-un dincolo al existenței lor? Asemenea poeziei înșelător de simple a lui Peter Handke – „Hier steht was auf dem Papier / Aici stă ceva pe hârtie” – lucrările lui Nicu Ilfoveanu nu interoghează doar ce vedem, ci cum ajungem să vedem, atunci când sursa se șterge, iar întregul dispare. Mergând dincolo de citare, artistul recuperează și amplifică rămășițe vizuale, transferându-le dintr-un regim de semnificație în altul. Odată ce litera se dizolvă – ca o imagine-fantomă – nu ne mai rămâne altceva decât să continuăm să privim”, detaliază Ioana Mandeal, curatoarea expoziției.
Nicu ILFOVEANU activează în domeniul imaginii fotografice și filmice, precum și cel al publicațiilor de artă, fiind creditat cu o poziție specială în cadrul fotografiei românești contemporane. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, unde în prezent predă. Lucrările sale sunt caracterizate de jocul neașteptat și imprevizibil dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre evident și ascuns. Activitatea sa recentă include expoziții individuale la SwitchLab (NIL NOVI SUB SOLE, 2024), Galeria Posibilă, (Cercuri, 2024 și Tipizate, 2022), Galería Mecànic, Barcelona (Electro+, 2018), Mois de la Photo du Grand, Paris 2017 (Valerica Bienheureux), Uqbar Project Space, Berlin (Series. Multiples, Realisms, 2014); Arsenal Gallery, Poznan (The Mistaken Present Tense, 2013) și expoziții de grup: Table et tableau, Arsmonitor (2024); Purity Is Not An Option, Galeria Posibilă, (2024); The Colour of Sound, MARe, București (2023), Sedimente. Imaginea-materie, Salonul de proiecte, București (2023), The Poetics of Politics, Harlan Levey, Bruxelles (2023), Ways of Recalling, SwitchLab București (2022), Crossing the Same Circumstances, Kommunale Galerie Berlin (2021), Enchanting Views, CIVA, Bruxelles (2020), Mesuras, Cerezales Antonino y Cinia Foundation, Leon (2019), Looking Back, Thinking Further, Musee de Beaux Arts, Tournai (2019), Uzina de fapte și alte povești (nemărturisite), Salonul de proiecte, Bucharest (2016); Vision of a Nation, Fotogalleriet Oslo (2014).
Ioana MANDEAL este o curatoare cu studii în Istoria și Teoria Artei la București și Practici Curatoriale la Milano. Activă în diverse contexte de producție de artă contemporană, I.M. a colaborat cu departamentul curatorial al Bienalei din Berlin și al KW Institute for Contemporary Art. Ulterior a fost curator în programul de expoziții al Muzeului Național de Artă Contemporană al României (MNAC Bucharest), unde a coordonat, de asemenea, programul pilot de rezidență artistică internațională a muzeului. A publicat texte critice în cărți de artist, cataloage și reviste de specialitate în România și Germania. Din 2023 colaborează cu Institutul Cultural Român din Berlin, oraș în care activează ca profesionist independent.
În cadrul expoziției „Après la lettre” vă invităm în lunile mai și iunie 2025 să vă întâlniți la Iași cu Andreas Bolm, Ruxandra Demetrescu și Alexandra Gulea, în cadrul unei serii de dezbateri corelate cu temele demersului fotografic derulat de Nicu Ilfoveanu.
Proiectul „IMATERIAL sau despre materia lumilor fotografiate” este dezvoltat pe două paliere, care au în centrul lor fotografia ca mediu de expresie artistică. Prima etapă s-a desfășurat în lunile martie și aprilie în cadrul Festivalului european de fotografie din Berlin 2025 (EMOP), în parteneriat cu ICR „Titu Maiorescu” din Berlin.
Organizat de: Asociația Galeria Artep
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” de la Iași, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, Universitatea de Arte G. Enescu Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinara în Arta (ICMA)
Parteneri media: Asociația PIN pentru Promovarea Tehnologiei și lndustriilor Creative Revista TIMPUL, Destination Iași, ASOCIAȚIA EMPOWER ARTISTS
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.