CROSS THE LAKE IN A SILVER PLATE
EXPOZIȚIE:
Cross the Lake in a Silver Plate
AUTOR:
Miruna Radovici în colaborare cu Roxana Morar și Sara Tayari
PERIOADA:
4 octombrie – 12 noiembrie 2022

Artista Miruna Radovici în colaborare cu Roxana Morar și Sara Tayari pornesc într-un proces explorativ ce are ca subiect apa și reîntoarcerea către raportul pur, ancestral dintre om și apă. Fără a căuta soluții ecologice sau răspunsuri la întrebări legate de mediu și transformările acestuia, cele trei artiste propun o modalitate imersivă de a crea o experiență vizuală originală precum și o implicare senzorială autentică.

Pe măsură ce luptele de susținere a proiectelor activiste devin mai puternice și mai zgomotoase în sfera publică, arta contemporană poate contribui diferit în a susține o cauză. Apa este un subiect principal când vine vorba de mediu și mai ales de poluare, însă această expoziție abordează altfel tematica apei. Să ascultăm sonoritatea apei, să o simțim și să o vedem în moduri noi și vitale fără totuși a avea un scop demonstrativ ori de a încerca să intervenim cu o schimbare – acesta este felul de a privi care a fost dat uitării.

În acest context, artista Miruna Radovici în colaborare cu Roxana Morar și Sara Tayari pornesc într-un proces explorativ ce are ca subiect apa și reîntoarcerea către raportul pur, ancestral dintre om și apă. Fără a căuta soluții ecologice sau răspunsuri la întrebări legate de mediu și transformările acestuia, cele trei artiste propun o modalitate imersivă de a crea o experiență vizuală originală precum și o implicare senzorială autentică.

Strategiile artistelor se dezvoltă prin experimentare într-un mediu antropizat și totodată natural. În timpul rezidenței artistice Water Under the Bridge care i-a permis Mirunei Radovici să sondeze (la propriu și la figurat) lacul din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași și să structureze un raport cu acesta în manieră personală și artistică.

Mediile de expresie sunt variate: pictură, fotografie, video, ceramică și nu numai. Miruna Radovici structurează un puzzle asemenea unei călătorii peste apă – cross the lake. Ea propune substraturi diverse care permit citirea proiectului în ansamblul său din mai multe perspective. Fără o ierarhizare a perspectivelor, privitorul poate să își aleagă punctul propriu din care își începe călătoria. El este purtat prin simboluri ce îi sunt familiare și care gravitează în jurul apei. Având în vedere că apa este asemenea unei piese, prezentă în viața fiecăruia dintre noi, Miruna Radovici include relația celorlalți cu apa în viziune sa expozițională.

Cross the Lake in a Silver Plate este un demers colaborativ atât între cele trei artiste cât și în relaționarea artei cu publicul. Implicarea acestuia este o componentă fundamentală și apare în mod firesc prin aproprierea elementelor din expoziție cu propria identitate. Percepțiile vizuale, auditive și chiar tactile servesc la sporirea interpretării, și oferă o experiență complexă.

Curator, Cristiana Ursache

IMAGINI DIN EXPOZIȚIE
LUCRĂRI