DESPRE NOI

 

Imaginați-vă o galerie ca o poveste spusă pe mai multe voci. Fiecare artist invitat are propriul fir narativ, prin tehnici de expresie diferite – pictură, sculptură, fotografie, video etc. – dar care se împletesc armonios și redau un tablou mai vast – tabloul noii generații de artiști români.

Povestea se scrie singură, cu fiecare colecție și expoziție invitată, dar se așterne coerent în mintea publicului iubitor de artă datorită sensului asumat de galerie: acela de a asculta, de a înțelege, de a reda cât mai autentic întreaga căutare a artistului pentru ochiul atât de sensibil al privitorului.

ARTEP explorează rând pe rând căutări – origini personale, furtuni sociale, peisaje imediate, destine conturate – , valori – implicare, dăruire, empatie, toleranță, generozitate – și trăiri – iubire, ură, frică, abandon, furie – toate exprimate prin culoare, textură și diferite tehnici artistice.

O galerie este un popas în devenirea unei opere de artă: un popas între șevaletul artistului sau masa lui de lucru și destinația următoare – o altă galerie, un muzeu, casa unui colecționar sau a unui iubitor de artă. ARTEP dă coerență și sens acestui popas – prin curatoriatul expozițiilor, prin temele atelierelor, prin evenimentele speciale gândite să faciliteze dialogul între artist, galerist și public.

MIHAELA IRIMESCU, galerist

Mihaela a avut mereu o pasiune pentru condus – atât mașina, cât și afacerile. Și a condus mereu în viteză – de zburat cu avionul se cam ferea, dar de la apăsat accelerația nu s-a prea dat în lături.

În vara lui 1997, a condus singură de la Iași la Paris și înapoi – avea 26 de ani și un chef nebun de explorat. Nouă ani mai târziu o are pe Petra, care pune frână oricărui exces de tinerețe. Copiii au adus muzica în viața ei și pictura mai mult ca orice altceva. În mod paradoxal, așezarea înseamnă pentru ea zbor.

Mihaela are un MBA încheiat în 2001 și este master practitioner în coaching. Din 2018 a deschis Galeria Artep pe una din cele șapte coline ale Iașiului.

TUDORIȚA ȘOLDĂNESCU, copywriter (media wizz)

Tudorița se joacă de-a prinselea cu cuvintele cam de pe la grădiniță. Apoi s-a afundat în poezie ca să treacă mai ușor peste dramele adolescenței.

O vreme a pus în cui stiloul și s-a apucat de bricolat proiecte culturale în cadru instituțional. Să scrie conținut pentru site a început prin 2018, când s-a gândit că nu i-ar strica o nouă provocare. Pentru Artep scrie din pasiunea lucrului bine făcut și cu bucuria de a întâlni noi oameni frumoși.

În timpul liber colorează cu fetița ei, care o pregătește intens de scris povești – povești de adormit părinții.

CIPRIAN IONESCU, specialist marketing

Ciprian e cel mai discret cicălitor care nu lasă niciun proiect în anonimitate – așa că fiecare expoziție Artep atrage și mai mulți curioși.

Ca orice specialist în marketing, face lucrurile în ultima clipă, dar le face impecabil. Și niciodată definitiv – e permanent deschis la adaptări, reinventări, retușări. Ciprian e ieșean get-beget dar September Media a trecut de mult granițele județului. Iar Artep i-a adus arta în portofoliu în cel mai firesc mod cu putință.

ALEXANDRA MANOLE, curatoare invitată

Alexandra a propus conceptul curatorial al primelor trei expoziții Artep. O fascinează să lucreze cu artiști care se bucură de lucrul în echipă în realizarea unei expoziții.

În ultimul deceniu, a dezvoltat nenumărate proiecte curatoriale pentru Galeria Posibilă – fiecare în felul lui e copilul ei. Alexandra vorbește puțin dar analizează mult, se emoționează teribil la vernisaje și e foarte directă când alege proiectele pe care le susține sau nu: griul nu e printre culorile ei preferate.

SORINA-PAULA LUPU, arhitectă

Sorina a absolvit în 1980 Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” și are 40 de ani de când dezvoltă locuințe în Iași și în mediul rural.

Când o galerie îți schimbă în mod capital înfățișarea de la un proiect artistic la altul, doar un arhitect cu experință poate pune lucrurile în dreapta lor perspectivă. Sorina are un cuvânt hotărât și un ochi pătrunzător – caută mereu contextul vibrației, nu doar emoția efemerului. Pasiunea ei pentru artă, jazz și muzică clasică se trage de la tatăl ei, fost regizor tehnic la operă. De o vreme Sorina este și bunică – dar pentru ea e doar un alt prilej de a exersa joaca de-a viața.

BOGDAN & MIHUȚ NEAMȚU, echipa tehnică

În primele 18 luni de funcționare, Artep a deschis 4 expoziții cu artiști invitați și a modificat de tot atâtea ori spațiul galeriei.

Bogdan și Mihuț sunt ingineri constructori la bază, dar sunt zeii facerii și desfacerii la propriu a spațiului expozițional. Orice se poate, uneori și peste noapte. Bogdan și Mihuț fac echipă perfectă, dar nu putem spune că unul e mai bun în ceva și altul în altceva. Amândurora le place să lucreze în lemn și fier, dar ridică și pereți, zugrăvesc, fixează simeze și născocesc soluții atipice de expunere – de la socluri din fier ruginite în timp record, la instalații gigantice, de la cadre de lemn la sevalete, bănci, taburete.
Cei doi Neamțu sunt trupeși, voioși și tare harnici. Mai ales la finalul zilei, când se apucă de teme cu nemțenii mici.

GABRIELA DOBOȘ (aka Scăpă), fotograf

Gabriela nu mai scrie cu pixul, ci cu pixeli. Ex-jurnalist, acum fotograf. Și mamă. Are trei băieți frumoși ca niște zâne care au crescut peste noapte ca Feții-Frumoși.

Așa că lui Scăpă nu i-a rămas decât să-i suprindă în imagini. Ceea ce face și cu viața, în general. Artep e parte din viața Iașiului, iar Scăpă nu ratează expozițiile – pentru artă, dar mai ales pentru oamenii care vin să se bucure de artă.
Lui Scăpă îi plac bijuteriile mari, poveștile autentice și zâmbetele din inimă. Aici e mare expertă – are un aparat special care radiografiază direct sufletul omului. Unii îi spun aparat foto. Dar noi știm că e ochiul de fotografiat al lui Scăpă.

DIANA IABRAȘU, film maker

Diana e sensibilă. A studiat jurnalismul dar a ales să se exprime prin imagine. Face filme documentare despre artiști, are o serie de proiecte personale de sensibilizare a societății contemporane, și face fotografie.

Pentru ea Albastru nu e o culoare, e o stare de spirit – un spirit curios, vesel, mereu în armonie cu el însuși. Diana nu crește pe verticală, ea explorează și adună, se extinde, se propagă – Diana devine un curent cultural. Iar Artep este o posibilă matcă – de fotografiat, de documentat.