Contemporary Pottery

În dialog cu Mircea Modreanu și Radu Carnariu

Întreaga galerie foto poate fi vizualizată aici.

A patra și ultima intervenție temporară găzduită în cadrul expoziției UNDER CONSTRICTION este realizată de artistul Mircea Modreanu și pleacă de la dialogul dezvoltat cu Radu Carnariu pe tema consumului de masă ]n societatea actuală și ideea de artefact (specific unei epoci). Intervenția temporară Contemporary Pottery poate fi vizitată la Galeria Artep în perioada 2-12 noiembrie 2023, iar lucrările propuse sunt dezvoltate în cadrul proiectului inițiat de Asociația Galeria Artep și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Contemporary Pottery este perspectiva propusă de Mircea Modreanu în dialog cu tema întregului proiect Under Constriction și aduce în atenția publicului general o serie de lucrări desenate pe suporturi neconvenționale (cutii, găletușe, pahare de carton folosite, de la restaurantele fast-food, to go, din proximitatea zonei în care locuiește artistul), cu plastic topit, imagini care omagiază ceramica grecească, chineză și de Cucuteni.

 

„Practic, am reinterpretat pe seama standardelor abuzive de consum din societatea actuală obiecte decorative, inspirate de tradiția ceramicii antice, fie ea reprezentată de figuri roșiatice pe un fundal negru sau ornamentată cu dragoni albaștri pe un fundal alb, însă m-am îndepărtat de simularea aceluiași tip de imagine reprezentată, aducând o notă personală — pe fiecare obiect se poate vedea figura unei ființe într-adevăr non-umane, regn Animalia, câinele meu, Tzatza, în diferite poziții. Fiecare lucrare are alocat un moment în timp, transpus în această viziune asupra simbolurilor culturale existente de a lungul mileniilor. Lucrările redau o perspectivă personală asupra temporalității artei contemporane, înțeleasă mai degrabă ca artă pop, asupra artelor plastice, decorative, mediilor și tehnicilor postmoderne”, detaliază Mircea Modreanu. 

Contemporary Pottery poate fi vizitată în cadrul Galeriei Artep din Iași în perioada 2-12  noiembrie, iar luni, 6 noiembrie, de la ora 18:00, vă invităm la un artist-talk cu Mircea Modreanu.

Mircea Modreanu este artist vizual, manager de proiecte culturale și galerist. A urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul UAD Cluj, și imediat după finalizarea licenței, și-a reconfigurat traseul către București. În 2014 a terminat masterul la departamentul de grafică al UNArte și, un an mai târziu, a înființat un ONG, reprezentând debutul său ca manager de proiecte culturale. Din 2018, de când a luat naștere proiectul E T A J artist-run space, a organizat expoziții în spațiul din București, de pe strada George Enescu 43, unde a avut invitați până în prezent peste 200 de artiști. În lockdown, ca formă de documentare și arhivare, a început să filmeze interviuri cu artiștii, pe care le-a urcat pe canalul de youtube ETAJ TV; este coordonatorul Revistei E T A J, o publicație lansată din dorința de a promova arta contemporană și artiștii locali.

Under Constriction analizează critic relația dintre conceptul de limită și conceptul de libertate, pe fondul tot mai problematic al hedonismului supra-consumist contemporan, explorând contextual condițiile producerii de sens vizual cu un impact crescut asupra capacității de conștientizare a publicului cu privire la teme(ri)le globale stringente”, spune artistul Radu Carnariu despre motivația care a stat la baza acestui demers de explorare artistică.

Radu CARNARIU este un artist vizual multidisciplinar care a absolvit licența, masterul și doctoratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Este interesat de studiul efectelor sociale, politice și cognitive ale artei critice asupra relației dintre mentalitate, imaginație și comportament. Proiectele sale artistice evidențiază ironic unele contexte ale acestor efecte prin abordări vizuale paradoxale, ce vizează provocarea sau modificarea capacității de conștientizare a publicului. A avut expoziții solo naționale în România și Germania și expoziții de grup precum: Art Revolution Taipei 2012 (finalist), Nord Art 2013 și Nord Art 2014, European Cuteness Art- Contaminazioni 2016, Budapest Art Fair 2021, Juxtapose Art Fair 2021, Art Safari- Superheroes/Antiheroes 2021 și Supermarket-Stockholm Independent Art Fair 2022.

Au făcut parte din acest demers Alexandra Ghioc (10-17.10), Mihai Zgondoiu (17-25.10), Raluca Ilaria Demetrescu (27.10-1.11).

Asociația Galeria Artep a fost înființată în decembrie 2019, din dorința de îmbogățire a demersurilor educative corelate artei contemporane în peisajul cultural ieșean. Colaborarea cu  Galeria Artep a însemnat derularea a numeroase expoziții cu artiști români și internaționali, curatoriate de: Alexandra Manole (Felix Aftene, „Memoria Spațiului”, 2018, Ștefan Câlția, „Fragilitate”, 2019, Virgil Scripcariu, „Întâlnire”, 2019, Nicu Ilfoveanu, „Panorama”, 2021), Matei Câlția (Ghenadie Popescu și Mark Verlan, „Aproape totul sau mai nimic”, 2020, „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, 2021, „Ștefan Câlția. Obiectele restaurării”, 2022, Palatul Culturii), Cristian Nae (Matei Bejenaru, „PRINT”, 2021, Claudiu Ciobanu, „SOLARIS”, 2022), Cristiana Ursache (Miruna Radovici, „Cross the Lake in a Silver Plate”, 2022, „Ștefan Câlția. Pe Olt”, 2022, Șona, Sorin Ilfoveanu, LEVANT, 2022/2023, Claudiu Ciobanu „Memento Vivere”, 2023, Viena). 

Organizat de: Asociația Galeria Artep

Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Universitatea de Arte G. Enescu, Destination IașI, Institutul de Cercetare Multidisciplinara in Arta (ICMA), FabLab

Parteneri media: ASOCIATIA EMPOWER ART & ARTISTS, Revista Timpul, Asociatia PIN pentru Promovarea Tehnologiei si lndustriilor Creative, Revista Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.