GHENADIE
POPESCU

Expoziții:

Aproape totul sau mai nimic

Un artist absolut neconvențional, Ghenadie Popescu folosește materiale banale din viața noastră cotidiană pentru a-și modela mesajul artistic, de cele mai multe ori critico-interogativ nu atât prin forma dată obiectelor, cât prin vreun mic detaliu care marchează lucrarea în sine. Haina sau masca de mămăligă, costumul din pânza folosită la sacoșele de rafie, șapca cu elice, ochelarii cu trei ochi, fiecare obiect spune mult mai mult decât poate suntem pregătiți să înțelegem.

Ghenadie Popescu s-a născut în Republica Moldova, unde trăiește și lucrează și azi – la Chișinău. A călătorit în lumea largă – inclusiv de la Chișinău la Nice, Franța, pe bicicletă, în 2007 –, preocupat nu atât să se prezinte lumii ca artist, ci să absoarbă lumea în interiorul său, să îi dea un sens propriu și să o redea privitorului dispus să descifreze cimiliturile sale artistice.

Filtrul lui Ghenadie Popescu este extrem de atipic – dar redă extrem de sintetic și de autentic realitatea pe care nu doar artistul, dar întreaga societate din Republica Moldova o trăiesc pe toate palierele: economic, social, politic, internațional. O realitate cu care noi, atât de aproape de ei, ne identificăm lesne.

Tudorița Șoldănescu