GRÂU

După cum sugerează titlul expoziției, conceptul artistic este construit în jurul grâului, simbol primordial al dezvoltării comunităților și al relațiilor socio-culturale, încă din cele mai vechi timpuri.Prezența grâului simbolizează bunăstarea, prosperitatea, în timp ce absența acestuia declanșează tensiuni și conflicte.

Virgil Scripcariu s-a concentrat în reprezentarea sa vizuală asupra contextului conflictual pe care îl poate genera această resursă. Artista a abordat acest subiect prin instalații de anvergură realizate din ready-made. Stilul autentic în care sculptorul alege să interpreteze ideea de grâu, văzută ca o „metaforă a războiului” este legat și de locul care i-a modelat viziunea de la începutul vieții.

Născut în ținutul Bucovinei, în comuna Măreția Mică, a fost înconjurat încă de mic de simplitatea și monumentalitatea munților și a naturii. Revenirea la tradiție și origini se simte în arta sa. Scripcariu introduce în lucrările sale o dimensiune spirituală atât de natură biblică, cât și folclorică, a cărei simbolistică este profundă.

Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este un nume important pentru sculptura contemporană românească. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte din București, la clasa lui Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman, și finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima, acordat de Fundația Anonymous. Are lucrări publice importante în țară și în străinătate. A participat la numeroase expoziții. În 2008 a expus la Bienala de Arhitectură de la Veneția, având o contribuție majoră la conturarea conceptului și scenografiei Pavilionului României.

Din 2006, s-a stabilit cu familia in satul Piscu, un vechi sat de olari la 40 km de Bucuresti. Împreună cu soția sa, Adriana Scripcariu, istoric de artă, a înființat Muzeul-Atelier-Școala Piscu, un proiect de cercetare și valorificare a patrimoniului local. Muzeul adăpostește o colecție impresionantă de ceramică formată din 1000 de obiecte, cea mai veche fiind de pe vremea dacilor, spațiu dedicat artei contemporane și atelierelor de ceramică. Proiectul a primit Premiul Europa Nostra 2022, la secțiunea „Educație, Formare, Meșteșuguri”.