În câteva cuvinte
EXPOZIȚIE:
În câteva cuvinte
AUTOR:
Centrul de Studii Vizuale
PERIOADA:
15 iunie – 15 iulie 2023
De câte cuvinte ai nevoie ca să spui un adevăr esențial? Fragmentați în mii de cioburi, crâmpeie de informație incertă și gratificări instante, înaintând ca prin nămol între halucinații, trepanații, conspirații, zvonuri și născociri, operațiuni sub steag fals, sfârșituri ale istoriei și realizări bruște că totul se repetă, realități schizo-paranoide pe care nici nu ni le-am fi putut imagina acum un an, o lună, o secundă, rar ne mai oprim să ne punem vreuna dintre marile întrebări care ne țineau treji nopțile — pe când lumea încă nu intrase în fierbere, criză și singularitate.

În plină disoluție a metanarațiunilor, una dintre aceste mari întrebări ni se impune tot mai asurzitor: Ce este viața și ce drept avem s-o devastăm?

Bine, sunt două întrebări. Am vrut să chestionăm artistic puținul pe care îl cunoaștem până azi despre natură și faptul de a fi viu pornind de la un vraf de cărți — le găsiți pe unele dintre ele în expoziție, pe rafturi și pe mese, tăcute și non-intruzive, dar care ne-au luminat multe ore de lectură și studiu, făcând să crească frunze fragede pe crengile ignoranței noastre.

Fiecare artist dintre cei pe care îi veți descoperi (sau re-cunoaște) în această expoziție a primit câteva indicații simple:

1/ Alege o carte. Sunt volume de ecologie, științe ale vieții, filosofie a naturii.
2/ Citește-o. Răsfoiește-o. De la cap la coadă sau de la cuprins la prefață.
3/ Oprește-te asupra unui citat și exprimă-l într-o lucrare de artă sonoră.

„Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres. / La umbra marilor copaci nu crește nimic. Ce este un citat? O scoatere din context? Este, de fapt, o carte același lucru? O subiectivare a unei realități obiective, o deformare a unor date științifice? Un citat este, probabil, similar unei lucrări de artă — e o sugestie, o instigare la imaginație și interpretare, o afirmație dincolo de cuvinte. Totuși, dacă ar fi să rezumi o carte în câteva cuvinte, ca exercițiu de generare a unei lucrări de artă, care ar fi acelea? Și cum ar suna ele? La umbra marilor copaci cresc foarte multe lucruri, am putea descrie o adevărată microfaună. Citatul mai circulă și sub forma: La umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă. Dar toamna, când încep ploile, ciupercile răsar de peste tot, în special la umbra marilor copaci.” — Cătălin Rulea, artist și fondator CSV

Nu-mi rămâne decât să te invit, cititor curios care ai ajuns până la aceste rânduri, să te lepezi temporar de privire, simțul acaparant al formei noastre de viață, și să încerci să privești cu urechile. Promit că, închizând ochii, vei vedea mai bine. — Cristian Neagoe, curator CSV

Expoziția „În câteva cuvinte” a fost prezentată inițial la CSV (Centrul de studii vizuale, str. Măcelari 1, București) în perioada 25 mai – 14 iunie și este găzduită la Iași de Galeria Artep între 15 iunie – 15 iulie.

ARTIȘTI
Maria Balabaș, Chlorys, Mihai Iordache, Micleușanu M., Diana Miron, Gili Mocanu, Simina Oprescu, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Silyconductor
IMAGINI DIN EXPOZIȚIE