Oamenii arhivelor 2.0

Dezbatere dedicată arhivelor de fotografie de familie

Întreaga galerie foto și video poate fi vizualizată aici.

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, dedicăm întreaga zi Oamenilor Arhivelor 2.0 – Asociația Galeria Artep organizează, în cadrul proiectului ȘONERI ÎN AMERICA, o dezbatere dedicată arhivelor de fotografie de familie. Dezbaterea pune accentul pe fotografie ca mediu pentru explorarea formelor de expresie și în acest sens am invitat o serie de specialiști preocupați de fotografia de arhivă în diferite contexte personale:  Victor Organ – Rama Albastră, Victor Gălușcă – Arhiva Zaharia Cușnir, Petruț Călinescu – Mândrie și Beton, Maria Guțu – arhivele de familie ca surse de patrimoniu imaterial, Cezar Popescu – Arhiva Costică Acsinte.

Victor ORGAN este arhivist și fotograf din Republica Moldova. A studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a fost specialist principal în cadrul Agenției Naționale a Arhivelor în Direcția documente cinematografice și audiovizuale, și este în prezent fondatorul și coordonatorul proiectului Rama Albastră. Proiectul are drept scop promovarea culturii naționale prin colectarea fotografiilor din albumele de familie. În arhiva digitală a proiectului sunt deja peste 7 mii de fotografii din toate raioanele Republicii Moldova. 

Victor Maxian GĂLUȘCĂ a studiat regie film la Academia de Arte din Republica Moldova. În anul 2016 a descoperit colecția de fotografii Zaharia Cușnir într-o casă abandonată. De atunci până în prezent lucrează la valorificarea acesteia. A găsit în casa abandonată a fotografului aproximativ 4000 de negative 6×6. Acestea reflectă viața din câteva sate în perioada 1953-1972 fiind cea mai mare arhivă de imagini concentrată pe un loc atât de restrâns. Victor este video maker pentru Radio Europa Liberă Chișinău. 

Petruț CĂLINESCU este licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării și înca din timpul facultății, începand cu anul 1996, a lucrat ca fotoreporter pentru cotidianele centrale: Jurnalul Național, Evenimentul Zilei și Cotidianul. Este co-fondator al Centrului de Fotografie Documentară. Este inițiatorul si autorul proiectelor de fotografie „Mândrie și Beton”, „PeriferiaB”, „Marea Neagră”, „La Garaje”. Când nu fotografiază, scrie și implementează proiecte culturale ce sunt centrate în jurul fotografiei documentare.  Între anii 2010 și 2021 a lucrat la „Mândrie și Beton”, un proiect care descrie transformările din satul românesc tradițional, ca urmare a masivei emigrări rurale în străinătate. 

Maria GUȚU și-a făcut studiile la Sankt Petersburg și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este interesată, în mod special, de fotografia documentară. În 2018, Artpil a inclus-o pe lista celor mai bune 30 de femei fotografi sub 30 de ani. Din 2021 Maria este membră a WomenPhotograph.În 2020, ea a devenit finalista premiului People Photography Award 2020 de către The Independent Photographer. În 2023, a fost selectată cu o fotografie din proiectul „Homeland” la Sony World Photography Awards, National & Regional Awards. A participat la expoziții colective în România, Franța și Statele Unite.

Cezar POPESCU este jurist de meserie, dar de mai bine de 10 ani digitizează în timpul liber arhive fotografice, fie de familie, fie aparținând unor diverse instituții (Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida, Muzeul Național al Agriculturii, Muzeul Județean Ialomița, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu etc.). Vine la Iași să vorbească despre Arhiva Costică Acsinte.

Asociația Galeria Artep continuă în 2023 demersul de cercetare și arhivare a patrimoniului imaterial din localitate Șona, județul Brașov, demers derulat în parteneriat cu Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum și Fundația Mihai și Maria Frățilă, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea II/2023, aria patrimoniu cultural imaterial).

Dezbaterea „Oamenii Arhivelor 2.0” se va derula sâmbătă, 4 noiembrie 2023, în prezența unui public restrâns, fiind dedicat specialiștilor în domeniu, cu o componentă de prezentare de studii de caz, și una dedicată potențialelor direcții de dezvoltare. Înregistrarea evenimentului va fi disponibilă ulterior online, pentru publicul larg.

Organizator: Asociația Galeria Artep

Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească Șona Noastră, Fundația Mihai și Maria Frățilă și Asociația Monumentum

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.