PE OLT – O CĂLĂTORIE CU ȘTEFAN CÂLȚIA
EXPOZIȚIE:
Pe Olt – o călătorie cu Ștefan Câlția
AUTOR:
Ștefan Câlția
PERIOADA:

25 iunie – 18 septembrie 2022

Șura Casei Albastre nr. 234, Șona, Brașov

Călătoria este o căutare, un demers al celui care vrea să ajungă sau să devină. Pasul celui ce călătorește diferă în funcție de destinația sa. Lungimea pasului călătorului este intensitatea dorinței lui. Dar când călătorești pe apă? Atunci pasul se transformă în plutire.

Oltul este adesea întâlnit în lucrările lui Ștefan Câlția, referirile la el fiind făcute în diverse variante și perioade. Râul ce face parte din copilăria pictorului și din memoria satului Șona a fost adus în expoziția Pe Olt în două abordări: cea a lumii concrete și cea a experienței.

Lumea concretă a satului Șona de altădată este cea strâns legată de Olt prin activitățile zilnice în care era de neînlocuit. Ea este adusă sub forma fotografiilor găsite în Șona, mărturii ale unor momente precum adăpatul vitelor, spălatul lânii și al cânepii, spălatul hainelor, pescuitul – câteva dintre acțiunile arhivate de Diana Iabrașu în cadrul proiectului Șona – Memoria unui loc și recuperate în imaginarul satului prin expoziție. La o privire mai atentă se poate remarca că în integrarea activităților firești ale vremii în expoziție sunt amintite și gesturile de tandrețe care de altfel erau rare și sincere. Mărturiile audio sunt povești transmise prin viu grai pe care le poți asculta în ambientul călătoriei din expoziție. Codurile QR fac trimitere la înregistrările audio dintr-un dialog cu artistul despre Olt și călătorie precum și la o conversație purtată între săteni despre pescuit.

Experiența călătoriei pe Olt povestită și recreată vizual în atmosfera unei șuri converitită în sală de expoziții de fundația artistului, devine o călătorie-plutire, prin intermediul unei instalații constituite dintr-un cin suspendat. Șura se împarte metaforic în zona de sub apă și cea de la nivelul apei pe albia râului. Plantele din cin sunt asemenea leit-motivului buchetelor din creația lui Ștefan Câlția care apar și reapar sub diferite forme, precum și în lucrarea-cheie a expoziției ce poartă același nume – Pe Olt.

Călătoria din expoziție te poartă dinspre lucrarea în ulei a artistului Ștefan Câlția înspre monumentalitatea sculpturală a cinului confruntat cu realitatea. Astfel amintirea, mitul, povestea prind contur în realitate iar atmosfera plutirii prin Olt este conturată verosimil de la metaforă la concret.

Curator, Cristiana Ursache

IMAGINI DIN EXPOZIȚIE
LUCRĂRI